"Бісфенол А" - тихий убивця! Або що таке BPA Free?

21.10.2019

Звучить жахливо, чи не так? Як назва з якогось фільму про прибульців... Насправді це наші сьогоднішні реалії, з якими ми щоденно зустрічаємося.

«Бісфенол А» - це речовина білого кольору, хімічного походження. Її часто використовують для виробництва пластмас, включаючи пластикові пляшки, коробки та упаковки для продуктів харчування і напоїв, запчастини, клейкі покриття, іграшки, аксесуари та різноманітну побутову техніку. Одним словом, він є в кожному домі.

Здається, нічого особливого. Пластик вже є невід'ємною частиною нашої сучасності, що суттєво спрощує людству життя. Що в цьому такого? Але, на жаль, просто не завжди означає корисно.

«Бісфенол А» - насправді дуже шкідлива речовина! Вона впливає на роботу ендокринної, нервової та імунної систем. А також призводить до прискорення статевого старіння, негативно впливає на мозкові клітини, може спричиняти певні онкологічні захворювання та створює ризик розвитку синдрому Дауна. Але найбільш негативне те, що ця речовина накопичується в організмі людини з самого початку її використання і навіть після припинення.

Звісно, «Бісфенол» в розумних пропорціях безпечний для людського організму, але чи знаєте Ви, яким чином визначають ту саму безпечну норму? Цю речовину тестують на тваринах. Чи не простіше було б просто відмовитися від неї, щоб виключити будь-який ризик перевищення норми і не проводити безжальні тести над нашими меншими братами?

Деякі зарубіжні країни дуже категорично налаштовані щодо «бісфенолу А». Так, наприклад, у конгресі США є кілька законопроєктів, які закликають до його повної заборони. Каліфорнія при виробництві упаковок для дитячого харчування вже виключила застосування цієї речовини. У Японії виробники за власною ініціативою ще у 1997 році виключили «Бісфенол» зі складу покриття для консервних банок. А ось Канада контролює його використання на міністерському рівні.

Але українці досі можуть помітити цю речовину у складі внутрішнього та зовнішнього корпусу побутової техніки, особливо кухонної. Багато виробників не надають великого значення цьому аспекту. Жахливо, але ми можемо споживати цю хімію щоденно, разом з улюбленими їжею та напоями.

Саме тому соковижималки та блендери від GOTIE не містять у собі бісфенолу, виробник подбав про здоров'я та безпеку своїх користувачів.